Att hålla bilens AC i form – så kan en bilverkstad i Tibro hjälpa dig

18 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

En bil är inte bara ett transportmedel, det är också en plats där vi spenderar en betydande mängd tid, speciellt för dem som pendlar långa sträckor. En del av bilens komfort är det inbyggda luftkonditioneringssystemet, mer känt som AC. Men en AC är inte bara till för att hålla oss svala under varma sommardagar, det spelar också en kritisk roll för att hålla vindrutan fri från imma under fuktiga dagar.

Så här fungerar bilens AC

En bilens AC fungerar genom att pumpa ett kylmedel genom ett komplicerat system av kompressorer, kondensorer och förångare. Denna process avlägsnar värme och fukt från luften inuti bilen, vilket ger en sval och behaglig miljö. Men likt alla mekaniska system, kräver en AC underhåll och ibland reparation för att fortsätta fungera effektivt.

bilverkstad tibro

Varför behövs underhåll av AC:n?

För det första kan en AC förlora upp till 10% av sitt kylmedel varje år, vilket innebär att den gradvis kommer att förlora sin effektivitet om den inte fylls på regelbundet. Dessutom kan damm, smuts och andra föroreningar byggas upp i systemet över tid, vilket kan leda till mekaniska problem och en minskning i luftkvaliteten inuti bilen. Det är därför det är viktigt att regelbundet få sin AC servad.

Hur kan en bilverkstad i Tibro hjälpa till?

Bilverkstäder är inte bara till för att reparera trasiga bilar, de erbjuder också en rad underhållstjänster för att hålla din bil i toppskick. En professionell bilverkstad i Tibro kan kontrollera ditt AC-system för eventuella problem, fylla på kylmedel och utföra rengöring av systemet för att ta bort smuts och föroreningar. De kan också identifiera och åtgärda eventuella läckage eller mekaniska problem, vilket kan spara dig för dyra reparationer i framtiden.

När bör du få din AC servad?

En bra tumregel är att få din AC servad minst en gång om året, gärna inför sommaren då du förmodligen kommer att använda AC:n mest. Men om du märker att din AC inte blåser kall luft, om det finns en ovanlig lukt när du använder den, eller om fönstren immar igen lätt, är det en bra idé att boka in en service tidigare.

Fler nyheter