Segla direkt till Sandhamn från Stavsnäs

08 februari 2024 Lotta Alberius

editorial

Idylliska Sandhamn, belägen i Stockholms skärgård och känd som en seglare och båtentusiasters drömdestination, är en pärla som är relativt lätt tillgänglig från Stockholm. För den som inte själv har en egen segelbåt eller motorbåt är resealternativet från Stavsnäs Vinterhamn en utmärkt lösning. I denna artikel undersöker vi alternativen för att ta sig med båt till Sandhamn från Stavsnäs, en resa som erbjuder både naturskönhet och skärgårdskänsla.

Navigera från Stavsnäs till Sandhamn

Att resa med båt till Sandhamn från Stavsnäs med båt är en resa som erbjuder mer än bara transport det är en unik upplevelse av Stockholms skärgårds storslagna natur och lugnande vatten. Stavsnäs, en knytpunkt i skärgården, ligger ungefär 40 km öster om Stockholm och är en idealisk utgångspunkt för en tur till Sandhamn. Turen från Stavsnäs till Sandhamn är kortare än från Stockholm och går flera gånger om dagen under högsäsongen, vilket gör det till ett populärt val för dagsturister och semesterfirare.

Båtalternativ och scheman

Den välbekanta båtturen till Sandhamn från Stavsnäs kan utföras med de reguljära skärgårdsfartygen som trafikerar rutten. Flera olika fartyg erbjuder överfarter till Sandhamn, och de körs oftast av Waxholmsbolaget eller andra lokala båtföretag. Passagerarna kan förvänta sig att resan tar ungefär 30 till 60 minuter, beroende på väderförhållanden och det specifika fartyget. För att försäkra sig om en plats ombord, är det klokt att kontrollera tidtabeller i förväg och vid behov boka biljett.

Förberedelser för resan

Inför resan till Sandhamn är det några saker att tänka på för att göra upplevelsen ännu mer njutbar. Bekväma kläder och fotriktiga skor är att rekommendera, då Sandhamn utforskas bäst till fots och vädret i skärgården kan skifta snabbt. Det kan också vara klokt att packa en picknick eller fika om man önskar njuta av skärgårdsutsikten från båtens däck. För den som hellre äter ombord eller på destinationen finns kiosker och serveringar som erbjuder enkel mat och förfriskningar.

Upptäck Sandhamns charm

Framme i Sandhamn öppnar sig en värld av möjligheter. Ön har mycket att erbjuda, från historiska sevärdheter och kulturella evenemang till avkopplande stränder och stigar kantade av pittoreska skärgårdshus. Besökare kan delta i guidade turer, utforska den lokala marknaden eller bara sätta sig på en av de många kaféerna för att observera det livliga båtlivet. Sandhamn är även känt för sin seglingskultur och här hålls regelbundet olika seglingstävlingar som lockar entusiaster från hela världen.

båt till sandhamn från stavsnäs

Återresa till Stavsnäs eller vidare äventyr

Efter en dag fylld av upptäckter på Sandhamn kan resenärer återvända till Stavsnäs enligt de pågående båttidtabellerna. De regelbundna turerna till Stavsnäs är praktiska och tillgängliga, och det är viktigt att hålla koll på senaste tiderna för att inte missa sista båten hem. Men för den äventyrlige erbjuder Sandhamn övernattningsmöjligheter, vilket ger en chans att upptäcka skärgården ytterligare. En övernattning på ön innebär möjligheter att se solnedgången och kanske uppleva skärgårdens tystnad under tidiga morgnar.

Upplev Skärgården med Roslagens Sjötrafik

För den som söker efter ett personligt och anpassningsbart alternativ för att nå Sandhamn från Stavsnäs, kan Roslagens Sjötrafik vara lösningen. Med en vänlig besättning och bekväma båtar ger Roslagens Sjötrafik en service som kan skräddarsys efter grupper och evenemang. Oavsett om det är en romantisk utflykt, en familjeutfärd eller en firmande grupp, så kan Roslagens Sjötrafik erbjuda en minnesvärd resa till eller från Sandhamn med en touch av det där lilla extra som gör skärgårdsupplevelsen fulländad. Besök gärna deras hemsida för mer information om båtturer, tidtabeller och specialarrangemang.

Fler nyheter