Upptäck skärgårdspärlorna Stavsnäs och Sandhamn

08 februari 2024 Lotta Alberius

editorial

Stavsnäs och Sandhamn är två av Stockholms skärgårds mest omtyckta destinationer, kända för sina natursköna miljöer, nautiska kultur och avslappnade atmosfär. Dessa öar erbjuder en perfekt flykt från storstadens puls och är ett paradis för såväl seglare som landkrabbor. I det följande ska vi utforska dessa öars unika karaktärer och vad besökare kan förvänta sig under en resa till dessa skärgårdsidyller.

Historiens vingslag och naturupplevelser i Stavsnäs

Stavsnäs, beläget på Värmdöns östra sida, har en lång historia som ett av skärgårdens viktigaste transportnav. Härifrån har båtar i århundraden fraktat både människor och varor till närliggande öar. Men det moderna Stavsnäs är mer än bara en transitplats.

Med sina djupa skogar, klippiga stränder och lantliga charm är området ett uppskattat resmål för naturenthusiasmen. Vandring längs välmarkerade leder, mylla under stövlar eller salta stänk från en båttur – Stavsnäs erbjuder något för alla. Orten har även bevarat mycket av sin historiska prägel med traditionella skärgårdshus och lokala hantverkstraditioner som lockar besökare intresserade av kulturhistoria.

Sandhamns sjömansliv och seglarkultur

Reser man vidare österut från Stavsnäs når man snart Sandhamn, en ö som nästintill har blivit synonym med segling och sjömansliv. Sandhamn ligger på Sandön, som är en del av skärgårdens yttersta öar, och är oerhört populär bland seglare från när och fjärran.

Känd för sin livliga gästhamn, exklusiva yachtclub och den årliga seglingstävlingen Gotland Runt, lockar Sandhamn entusiaster som söker både spänning på öppet vatten och det sociala livet i hamnen. För dem som föredrar landbacken har Sandhamn en charmig bebyggelse med pittoreska gränder och hus som bär på historier från sekel av sjöfart och fiske.

stavsnäs sandhamn

Men Sandhamn är inte bara för seglare. De långsträckta sandstränderna och den omkringliggande tallskogen erbjuder fantastiska dagar med sol och bad eller avkopplande naturvandringar. Dessutom är öns restauranger och caféer oaser där man kan njuta av lokala delikatesser och se livet på vattnet passera förbi.

Aktiviteter och evenemang i skärgården

När man besöker Stavsnäs och Sandhamn finns det en uppsjö av aktiviteter att njuta av. På båda dessa destinationer kan besökare ta del av guidade turer som berättar om öarnas historia och ekologi. I Stavsnäs erbjuds ofta kajak- och kanotturer som låter en uppleva skärgården från vattnet. Under sommarsäsongen är det populärt med fiske, där både nybörjare och erfarna fiskare kan finna glädje.

Sandhamn bjuder regelbundet in till kulturella event och seglingstävlingar som sätter skärgårdsöns sjömansarv i centrum. För de konstintresserade organiseras utställningar och öppna ateljéer där man kan träffa lokala konstnärer och hantverkare.

Resan till Stavsnäs och Sandhamn

Att ta sig till Stavsnäs Sandhamn är en upplevelse i sig. Med färjor som regelbundet avgår under hela året är det enkelt för både lokalbor och turister att nå dessa öar. Speciellt under sommarmånaderna när skärgårdstrafiken är som mest frekvent kan resan bli ett minne för livet.

För er som är intresserade av att resa till dessa skärgårdspärlor rekommenderas Roslagens Sjötrafik, som tillhandahåller pålitliga och bekväma båtresor till både Stavsnäs och Sandhamn från flera avgångspunkter i Stockholmsområdet. Ombord på fartygen kan ni förvänta er en säker resa med vacker utsikt över skärgårdens unika landskap, samt möjligheten att insupa den svenska skärgårdens skönhet. Mer information och bokning finner ni på Roslagens Sjötrafik.

Oavsett om ni är ute efter avkoppling, äventyr eller kultur är Stavsnäs och Sandhamn två destinationer som inte bör missas. En resa hit är en inbjudan till att uppleva det bästa av vad den svenska skärgården har att erbjuda.

Fler nyheter